Cahillikler Kitabı

CAHİLLİKLER KİTABI

"Bilmediklerimiz ve Yanlış Bildiklerimiz"

John Lloyd, John Mitchinson

Çeviren: Cihan Aslı Filiz, Emre Ergüven

NTV Yayınları (2008)

Ülkemizin çok satanlar listelerinde uzun zamandır yerini korumayı başarmış NTV kitaplarından birisi “Cahillikler Kitabı”
İddialı ismi ve baskısı sayesinde epey ilgi toplamış olsa da isminin gerekliliklerini karşılayamayan, yetersiz, sevimsiz, bütünlüksüz ve üslubu da hayli kötü bir kitap.
Bilmenizin genel kültürünüze çok da fazla bir şey katmayacağı soruların cevaplarıyla dolu kitap, net olmayan ve yetersiz açıklamalarıyla beklentilerimin epey altında kalıyor. Esprili olmaya çalışırken basitleşmiş, yanıtlarını desteksiz ve kanıtsız açıklamalarıyla havada bırakmış, bırakın faydalı olmayı, eğlenceli ve akılda kalıcı olmayı bile başaramamış tuhaf bir çalışma. Beynimiz ne renktir? Yemekten sonra yirmi dakika içinde yapılmaması gereken şey nedir? vs. şeklindeki sorulara kafanızda anlamlı hiçbir yere oturtamadığınız yanıtlar bulabilirsiniz. Ya da gerçekten merakınızı uyandıracak sorulara, kitabın yaptığı desteksiz açıklamalar sayesinde daha merakla yaklaşabilirsiniz. Takıntılı biriyseniz mantıklı açıklamalar uğruna kendinizi bilgisayarınızın ya da ansiklopedilerin başında bulabilirsiniz. Bu açıdan bakınca “ Cahillikler Kitabı” nın obsesif kompulsif haletli okura epey aydınlatıcı olacağı kesin aslında.
Ayrıca “silencer” rumuzlu ekşi sözlük yazarının kitap hakkında bakın ne demiş:
Silencer’a saygılarımla.
“Cahillik olarak itham ettiği, çoğu bilindik olguyu geçersiz ve yanlış kılacak argümanlardan ve bilimsel verilerden yoksun bir kitap. Bu yüzden ciddiye alınmamalıdır.”
Neyse, kitabı okuduktan sonra kendinizi hala cahil hissediyorsanız yazık size… Siz en iyisi mi biraz da “Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi” ne başvurun. Gerçi Tamer Korugan’a ait Aykırı Yayınları’ndan çıkan “Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi” serisini bu anlamda çok daha faydalı ve eğlenceli bulacağınıza eminim.
Ülkemizde alafranga tuvalet kültürünün en büyük parçası olan, gazeteler, bulmacalar, magazin dergileri ve tetrislerin yanında yerini alabilir, epey de şık görünen bir kitap. Özür dileriz John Lloyd ve John Mitchinson, Ceketimizin düğmesini ilikleyemiyoruz.

Yorumlar