"-mış gibi" Oyunlarına Mahkum Ettikleriniz İçin...

Bu yazının muhatabı olan kişiler muhtemelen buraya uğrayıp bunu okumaya bile tenezzül etmeyecekler. Ama ben yine de öyleymiş gibi yazmak istiyorum.
Dünyanın en iyi niyetli insanı olmanın imkânı yok. Siz isteseniz de zaten dünya buna izin vermeyecektir.
Ve dünyanın en iyi niyetli insanı gibi görünmenin de anlamı yok. Öyle olduğunuzu sanıyor olabilirsiniz. Çünkü karşınızda size gerçekten öyleymişsiniz gibi davranan insanlar vardır. Oysa bunların derdi ya gerçekten çıkar peşinde koşmaktır, ya da ikiyüzlüce dediğiniz ama aslında olabilecek en dürüstçe şekilde onurunuzu kırmamaya çalışmaktır.
İnsan olmanın onuru ile ilgili bir şeydir bu ikincisi. Öyle yaparsınız çünkü karşınızdaki öyleymiş gibi görünmeye çalışıyordur. Kimse göründüğünden çok daha aşağılık biri olduğunu kendi cinsi, kendi yapısı veya kendi varlığından biri olan insanoğlundan duymayı hak etmez. Bazı insanlar zaten bunu söyleyen olmanın sorumluluğunu da almak istemez.
İyi niyet “Pandora’nın Kutusu” gibi çok acayip bir şeyin içindedir ve ortaya çıkması için bir mucize olması gerekir. Üstünüze giydiğiniz sahte giysinin aslının öyle bir kutunun içinde olduğunu bilmenizi istiyoruz.
Sevgili “o” insanlar. Size kızgınız. Kızgınız çünkü hayat “–mış gibi” oyunları oynamaktan ibaret değil. Böyle yapmayı seçecekseniz eğer Romain Gary gibi kendi sonunuzu akıl hastanesinde yazarsınız. Bizi buna zorluyorsunuz, öyleymiş gibi yapmaya zorluyorsunuz, anlıyor musunuz? Bize yüklediğiniz sorumluluğu umursuyor musunuz?
Bunu kendi yapınızdan birilerine yapmayı gerçekten ahlaklıca buluyor musunuz? Bizden farklı mısınız? Siz de bizden değil misiniz?
Filistin’de katledilen çocuklar için üzülürken, “-mış gibi” oyunlarını silah namlusu gibi beynine dayamış insanların ruhlarını katlederken üzülmüyor musunuz?
Ve bunu yaptığınızı bilmediğiniz için kahrolmuyor musunuz? Sizden farklı hiçbir uzuv taşımayan “-mış gibi” oyunu insanlarının bildiklerinizi bilmediğiniz, bir de utanmadan onları iki yüzlülükle suçladığınız için…
Onları zavallısınız, demeye onursuzca mahkûm ettiğiniz, onları onursuzluğunuza ortak ettiğiniz için…
Her şeyin değeri insanın verdiğiyle ölçülür. O yüzden biraz daha… Yapılması gerekeni yapın!

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Ayakta alkışlanası biryazı ve bir kere okunmak için fazla iyi en az iki üç kez okunmalı ve anlayabilene ne ala!!
İrem Nas dedi ki…
Teşekkür ederim. Yazarken epey içimi kanattı ama, ben de yerine ulaşmasını umuyorum. En azından bu kadarı beni avutur.
parka dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
merbe dedi ki…
seviyorum seni biliyosun dimi:)
gerçekten yerini bulmasını umduğum bir yazı ve daha önce türevleri yerini bulduğunda işe yaramıştı. işe yaramışlığı mış gibiliğinin farkına varmaktan öte zeka seviyesi sorgulamasına yarasa da bu da bir adım. yaz arkadaşım, yaz ki ölsünler...mış gibiler...