Büyüklere Konuşan, Çocuk Filmleri Tavsiyeleri

Sanatsever olma alışkanlığının büyük kısmının küçük yaşlarda kazanıldığı inkâr edilemez. Küçük yaşlarda kazanılan bu alışkanlığın da yönünü belirlemek elbette ki yetişkinlere düşüyor.
Sinemayı sevmeye her ne kadar Bollywood klasikleri, ucuz aksiyon filmleri ve b sınıfı Amerikan işleriyle başlamış olsam da, bunu çocukluğumu yaşadığım zamanların talihsizliğine veriyorum. Gelişen teknolojiyle vcd, dvd, divx ve sinema salonlarına rastlayan bir zamanda genç olabildiğim için ne şanslıyım ki zevkimi geliştirme fırsatı bulabildim. Neyse ki günümüzde çocuklar zorunlu seçmelere maruz bırakılmadıkları sürece seçenek açısından bizden çok daha şanslılar.
Bu yüzden çocuklarına sinemayı sevdirmek isteyen, kör gözüne parmağım yapmadan biraz hayat dersi almalarını isteyen, çocuklarıyla film izlerken sıkıntıdan patlamadan onlara eşlik etmek isteyen ailelere birkaç film tavsiye etmek istiyorum. Aile filmi diye adlandırılanların tür filmlerinin aksine daha özgün bir yerde durduklarını düşündüğüm bu filmlerin çocuklardan çok ailelere söylemek istedikleri olduğu kanaatindeyim. Şimdilik aklıma gelenler bunlar ama tavsiyelerinizi bekliyorum.
Hepinize iyi seyirler…

1- LES CHORISTES (KORO)
Ülkemizde Koro ismiyle gösterime giren 2004 yapımı bu Fransız filmi, bir sinema filmi olmasının yanı sıra harika bir de müzik şöleni. 2. Dünya savaşının hemen sonrasında bir erkek yatılı okuluna atanan öğretmen Clement Mathieu’nun öğrencilerinin farklı yeteneklerini keşfetmesiyle giriştiği çalışmayı anlatan sıcacık bir okul filmi. Klasik okul ve idealist öğretmen filmlerinin aksine çok daha samimi ve başarılı bulacağınıza dair inancım sonsuz.

2- TO KILL A MOCKINGBIRD (Bülbülü Öldürmek)
1962 yılında Harper Lee’nin aynı isimli eserinden uyarlanan film siyah beyaz bir klasik olsa da asla eskimeyecek bir öyküye sahip. Gregory Peck’e en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kazandıran film ırkçılığa getirdiği söylemlerle iddialı bir çalışma. Listemdeki diğer filmlerden daha ciddi bir duruşu ve çocuk tarzından uzak bir kategorisi var. Ancak bir zenciyi savunmak zorunda kalan beyaz bir avukat ve muazzam bir baba olan Atticus Finch’in çocuklarıyla kurduğu diyalog için ve bir babanın bir çocuğa insan olmanın onuruna dair öğrettikleri için asla kaçırılmaması gereken bir yapım.

3- FINDING NEMO (Kayıp Balık Nemo)
2003 yılının en iddialı filmlerinden olan Kayıp Balı Nemo çok hoş bir görsel seyirlik olmasının yanı sıra çocuklardan çok büyüklere mesajı olan sevimli bir animasyon. Aşırı korumacı bir baba olan Marlin isimli palyaço balığının oğlu Nemo’yu arayışı sırasında yaşadıklarını ve Nemo’nun hayata dair öğrendiklerini çok eğlenceli bir dille anlatan animasyon yıllarca şöhretini koruyacak bir klasik.

4- FLY AWAY HOME (Eve Uçuş)
1996 yılında gösterime giren film 13 yasındaki bir kızın, kaybolmuş kaz yumurtalarıyla oynarken yumurtalardan çıkan yaban kazlarının ilk gördükleri canlı olma nedeniyle onu anneleri sanmaları yüzünden bir mucit olan babasıyla onlara uçmayı öğretmek ve göç mevsiminde hayatlarını kurtarmak için güneye götürme çabalarını konu alıyor. Benim de on üç on dört yaşlarında gördüğüm film hiç unutamadığım çok güzel bir seyirlik.

5. TONARI NO TOTORO (Komşum Totoro)
1988 yapımı anime, ünlü Japon anime üstadı Hayao Miyazaki’nin en güzel çalışmalarından biri. Hastanede yatan annelerine yakın olmak için hastaneye yakın bir eve taşınan baba ve iki küçük kızının evlerinin yakınındaki ormanda keşfettikleri sihirli yaratıklarla arkadaşlıklarını konu alan anime aile hakkında da anlamlı söylevler veriyor.

6- BRIDGE TO TERABITHIA (Terabithia Köprüsü)
2007 yılının ABD yapımlarından olan Terabithia Köprüsü iki arkadaşın evlerinin yakınındaki ormanda yarattıkları fantastik dünyada büyüttükleri dostluğu anlatan, okul arkadaşlıklarına, öğretmenlere, ailelere ve en önemlisi dostluğa hoş dokundurmalar yapan hem hüzünlü hem de eğlenceli bir film.

Yorumlar

serhat dedi ki…
koroya bayılmıştım..diğer filmleri de izleyeceğim ilk fırsatta. konuları otantik.