Asya Dizileri

Kendime ayırmaya fazlaca vakit bulduğum şu günlerde, zamanımı garip işlerle çar çur etmeye başladım. Beni hiç de cezbetmeyeceğini sandığım Asya kökenli ülkelerin dizilerine takıldım.
İnternetten kolaylıkla erişebileceğiniz Asya kökenli dizilerin geneli Kore ve Japonya yapımı. Özellikle Kore ülkelerine ait olanlar hayli revaç görüyor.
Eğer sadık bir Kore dizisi izleyici değilseniz başlarda epey sıkılabilirsiniz. Zira uzunca bir süre birbirlerine fazlaca benzeyen oyuncuları ve üç heceli garip isimlerini ayırt etmeniz mümkün olmayabiliyor. Dillerinin getirdiği bir alışkanlıkla oyuncuların bir tiyatrocudan çok daha fazla mimik kullanmaları, abartılı oyunculukları ve seslerinin neredeyse çıngırdayan tınıları da sizi rahatsız edebilir. Ama alt yazıları takip etmekte sıkıntı yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Çünkü çok uzun ve çıngırdayan bir konuşmanın altında gördüğünüz genellikle kısa bir cümle oluyor.
Diziler çoğunlukla kendi ülkemizin dizileri ve Amerikan menşeili diziler kadar uzun sürmüyor. En fazla 20 en az 16 bölüm halinde yayınlanıyorlar. Bazı istisna diziler olmakla birlikte yine de 2-3 sezondan fazla sürenini görmedim. Ama inanın bizden çok daha fazla dizi çekiyorlar. Bir sezonu tamamlamadan dizilerini yayından kaldırmamaları ise bizim ülkemizde olmayan, emeğe ve seyirciye saygı konusunda ders verici.
Dizilerin büyük çoğunluğunun cezbedici bir hikayesi, ideolojik bir mesaj kaygısı ya da bir aksiyon döngüsü yok. Komik ya da dramatik olmaktan fazlasını amaçlamıyorlar. Bir sornaki sahnede ne olacağını bilmeniz çok mümkün. Öyküleriyle daha çok bizim altmışlı ve yetmişli yıllarımızın Türk filmlerinin andırıyorlar. Ama naiflik konusunda bizimkilerden çok daha su götürmez oldukları ise açıkça ortada. Her dizinin odak noktası olan aşk hikayelerinin işlenişindeki aptallığa varan saflık hikaylerin inancılığından çok şey çalıyor. Ama gelin görün ki bu halleriyle çocukluğumuzda izlediğimiz çizgi filmlerin havasını yansımakta epey başarılılar. Belki de internette dolaşan binlerce hayranın bu dizileri takip etmedeki ısrarı sırf bu yüzdendir.
Ulaşabildiğim bütün dizilerden iki üç bölüm izlemeyi başarabildim. Hiç birini sonuna kadar tamamlayamadım ama bu kadarıyla bile çok eğlendim. Hatta izlemesem bile bir dizi genelde bilgisayarımın arkasında açık duruyor ve onların çıngırdayan seslerini dinliyorum. Ayrıca dikkatimi çeken bir şey de Asyalıların gençliklerini uzun yıllar korumaları. Neredeyse hiç yaşlanmıyorlar denebilir. Birini, kendileri söylemedikçe on beş yaş daha yaşlı birinden ayırmanızın mümkünatı yok. Bunu nasıl başarıyorlar bilmiyorum ama dizileri izlerken bolca tanıma fırsatı bulacağınızdan emin olduğum yemek kültürlerinden kaynaklanabilir. Bizi hiç cezbetmeyecek garip bir yeme alışkanlıkları var. Ancak kültürlerine ve geleneklerine ne kadar bağlı olduklarını bu naif dizilerden anlayabilir ve bunlar sayesinde epeyce şey öğrenebilirsiniz.
Bu diziler bir çokları gibi beni de cezbetti. Uzağımızdan yakınımızdan geçmeyen kültürleri, alışkanlıkları, saflıkları, çizgi film karakterini andıran halleri, sesleri, mimikleri, renkleri, neredeyse küçük bir çocuğu ekrana kilitleyen reklam filmleri kadar bağlayıcı olabiliyor. Bilemiyorum belki de günümüzdeki görsel yapımların mesaj kaygılarını ve deşifreciliğini taşımadıkları ve gerçekten masalsı denecek şekilde uzaklaştıkları içindir.
Kore dizileri hikayelerinin bir kısmını da Kore’de “manwha” adı verilen manga çizgi romanlarından alıyorlar. Ancak bu kültürü Japon mangasından edinen Koreliler Japon mangası ve animesi boyutuna henüz ulaşmış değiller. Gerçi bu yolda hızla ilerleyeceklerine şüphe yok. Kısa bir anime sözlüğü ne dediğimi anlamanızda size yardımcı olacaktır.

Anime Sözlüğü

Anime : Animasyon'un Japoncası.Dolayısıyla anime dendiğinde herhangi bir animasyon kastediliyor, ancak elbette diğer ülkerlerde bu sözcük sadece Japonya'dan çıkan animasyon filmler için kullanılıyor.ABD'deki çizgi film geleneğinin aksine anime'nin hedef kitlesi ille de çocuklardan oluşmuyor.
Shojo : Genç kız pazarını hedefleyen anime/manga türü.
Shonen : Genç erkek pazarına hitap eden anime/manga türü.Daha çok aksiyona odaklanıyorlar.
Manga : Japonya'dan çıkan, hareketli, hareeketsiz bütün çizgilere manga denmesi, yaygın bir yanlış.Manga , Japoncada çizgi roman demek ve pek şaşırtıcı olmayan bir şekilde , sadece çizg, romanlar için kullanılıyor.Animasyonlar içinse, anime sözcüğü kullanılıyor.Bu temel ayrımın dışında, manga ve anime birbirini epey besleyen iki dünya ; uyarlamalara, bir kolda çalışanın öbür kolda da çalıştığına sıkça rastlanıyor.
Manga-ka : Manga, yani çizgi roman yaratıcısı, çizeri.
Manwha : Japon mangasını hayli andıran Kore çizgi romanı.
Dojinshi : Hayranlar tarafından çizilen manga. Dojinshi çizerlerinin profesyonel manga çizerleri haline gelmesi ender görülen bir durum değil.
Hentai : Erotik içerikli manga ya da anime.

Anime sözlüğü kaynakça: http://sineasya.com/

Yorumlar