Reversi - Vancouver Film School (VFS)


Reversi veya Othello bir çeşit zekâ oyunudur. Oyunda kazanmak için yapılması gereken en önemli hamle köşelere taşlarınızı yerleştirmektir. Ne kadar çok köşeniz varsa kazanma şansınız o kadar yükselir. Ancak bu dört köşeyi alan oyunu mutlaka kazanır anlamına gelmez. Usta bir oyuncu köşeleri almadan da oyunu kazanabilir. Köşeye taş yerleştirmek için ilk hamleden itibaren hazırlık hamlelerini dikkatli bir şekilde yapmak gerekir. Hazırlık hamleleri her oyuncu için farklı tekniklerle yapılsa da genel olarak ortadaki 16 kareyi taşırmadan taş yerleştirmeye başlanır. Bu karelere taş yerleştirdikten sonra köşeleri rakibe vermemek için yapılması gereken en önemli şey de köşe karelerin komşu karelerine mümkün olduğu kadar taş koymamaktır. Köşe karelerin komşu karelerinin dışındaki karelere taş koyarak oyun devam ettirilir. Bu oyunun çeşitli turnuvalarında daha az taş alan oyunu kazanır. Genel olarak ise daha fazla taş alan oyunu kazanır. Oyunda amaç rakibin taşlarını bitirmektir. Oyuna taş rengini seçerek başlanır en çok taşı olan kazanır. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Reversi)

Vancouver Film Okulu öğrencilerinden Mikari Fujita’nın klasik animasyon tekniğiyle hazırladığı kısa film de bu oyun üstüne kurulu. Filmde siyah ve beyaz taşları temsil eden iki karakter reversi tahtasındaki iki yüzü de farklı renk olan tek taşı çevirerek bir oyun sürdürürler. Ancak amaç oyunu kazanmak değil, rengin değiştirilmesi gerektiğini sinir bozucu bir sesle hatırlatan saati susturmaktır. Monotonlaşan saat hatırlatması düzenindeki rolünden iki oyuncu da memnundur. Saat onlara rengin değişmesi gerektiğini hatırlattığında kendi renginin temsilcisi kalkıp taşı çevirir ve yerine döner. Fakat bir an beklenmeyen bir şey olur ve saat oyunculara bırakmadan taşı kendi değiştirir. Bunu düzenlerine yapılan bir tehdit olarak algılayan oyuncular taşın renginin değişmesini kendilerine bırakmayan saate tepki olarak, ya da düzeni değişen herkesin yapacağı gibi içgüdüsel olarak birbirlerine düşerler. Kavganın sonucunda taş oyun tahtasından çıkıp boşluğa düşer. Bu sırada saat de tekrar çalmaya başlamıştır ve taş gittiğine göre artık onu susturmanın bir yolu yoktur.

Reversi oyunundan yola çıkarak yaşamı oyun tahtasına indirgeyen bu filmi çeşitli şekillerde yorumlamak mümkün. Genel olarak, otoritenin, düzenin ve bunların kişilerin hayatlarındaki rollerini sorgulayan film bizi aslında çok net ve vurucu bir farkındalığa götürüyor. Hayatlarınızdan gidiveren yorganlar, kavgalarınızı bitiriyor mu, gibi bir soruyla en basit noktasından çıkmayı deneseniz bile, vardığınız yer (Üç nokta…)

Yorumlar

Adsız dedi ki…
denendim ama izleyemedim bağlantımda sorun var konu da oyun da ilginçmiş.acaba varmıdır bunun takım taklavatı satılan.satranç ve dğr bilinenlerin sıradanlığından kurtulur yeni bişeyler denerdik :)
İrem Nas dedi ki…
Dailymotion veya youtube gibi sitelerde videoyu bulabilirsin . Oyunun takım taklavatını bilmem de sanırım çoklukla internet üstünden oynanan bir oyun, hatta ben Nilüfer turizmin otobüs tvlerinin birinde rastlamış ve bir türlü becerip de oynayamamıştım. :)