The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello – Anthony Lucas

Steampunk öğelerini yücelten The Mysterious Geographic Explorations of Jasper Morello (Jasper Morello'nun Gizemli Coğrafi Keşifleri), 2005 yılı Avustralya yapımı bir kısa animasyon filmi. 2006 yılında Bafta ve Oscar ödüllerine aday olan kısa film bu ödülleri kucaklayamadıysa da ulusal ve uluslar arası birçok ödül kazanmış. Film konu ve kurgusundan ziyade görselliğiyle ön plana çıkıyor ve Steampunk türü üstüne haklıca bir merak uyandırıyor. Jasper Morello’nun maceralarının Oscar Akademi Ödülü’nü John Canemaker’ın 2D çizgileriyle ve fotografik karelerle hazırlanmış, basit, masrafsız ancak iletken filmi The Moon and The Son: An Imagined Conversation’a (Ay ve Oğul: Hayali Bir Sohbet) kaptırması şaşırtıcı olmasa da, Anthony Lucas’ın başarılı steampunku  da ilgiyi fazlasıyla hak ediyor.

80’lerin sonu ve 90’ların başında ortaya çıkan bu görsel tarz; fantastik, bilimkurgu, alternatif tarih ve spekülatif kurgunun bir alt türü olarak Victoria çağına gönderme yapıyor. Özellikle 19. yüzyılda kullanılan buhar teknolojilerinin daha gelişmiş çeşitlerini kullanan görsellerin sanatsal icat biçimlerine dönüşmesiyle tür önem kazanıyor. İlk olarak edebi bir tarz olarak etkilerini gösterirken, gri-kahve renkli tonlarda, tozlu, bulutlu, buharlı, makine dişlilerinin yer aldığı, kasvetli, distopik havası yüzünden görsele kolay adapte olarak biçimsel bir sanat şekline dönüşüyor. 

Kutlukhan Kutlu’nun Sinema Dergisi’nin Şubat 2004 sayısı için hazırladığı "Steampunk" dosyasına ve kavram hakkındaki detaylı bilgiye buradan erişilebilir:


Salgın hastalık içindeki şehri Gothia'yı bir hava gemisineyle terkeden ve gökyüzünde yeni coğrafyaları keşfe çıkan Jasper Morello'nun maceralarını anlatan Anthony Lucas filmi türünün en iyi örneklerinden biri kabul ediliyor. Bu yüzden göz atmanızda fayda var.

Türkçe altyazılı versiyonunu internetten indirmek suretiyle edinebilirsiniz. Altyazısız versiyonu ise burada:


İyi seyirler,

Yorumlar