Güzellik ve Çirkinlik Üstüne...

 (Le Hérisson (2009) Mona Achache  - Josiane Balasko as Renée Michel)

Paranız varsa kendinize güzel saçlar satın alabilirsiniz, kendinize güzel bir burun satın alabilirsiniz, kendinize yeni bir kendiniz satın alabilirsiniz ama asla belli bir kapsamda çeşitlenmiş türlerin dışına çıkamazsınız. Çünkü güzellik herkeste belirli bir algıya hizmet eden, satın alınabilir bir şey haline dönüştü. Eskiden genel geçer bir güzellik betimlemek zordu. Bir şeye çirkin demenin zor bir tarafı yoktu ama güzellik öyle değildi. Aşılanmış güzellik kavramı yüzünden elimizde tarif etmekte seçici olamayacağımız bir güzellik betimlemesi var. Artık herkes neye güzel diyeceğini çok iyi biliyor. Ama herkesin ne söylediğini bildiğinden pek emin değilim.

“Samimiydim. Gelecekte yalnız yaşamaya uzun süredir alıştım. Yoksul olmak, çirkin olmak ve üstelik zeki olmak bizim toplumlarımızda insanı kasvetli ve kanmayacağı parkurlara mahkûm eder ki, buna erkenden alışmakta yarar vardır. Güzellik oldu mu her şey bağışlanır, kabalık bile. Zekâ ise sanki durumun doğru bir ödünleyicisi değil gibidir; doğanın en yoksul çocuklarına sunduğu bir dengeleyici olarak görülemez; daha ziyade gereksiz bir oyuncak gibidir; mücevherin değerini yükseltir. Çirkinlik ise zaten daima suçludur ve ben bu trajik yazgıya, hiç aptal olmadığım için daha fazla acı çekerek mahkûmdum.” (Muriel Barbery/Kirpinin Zarafeti)

Hayatta yapmaktan zevk aldığınız ve yapabilme imkânı bulduğunuz bir şeyler varsa, üstelik de sağlıklıysanız görünüşünüzün dışarı nasıl yansıdığını sizden daha az önemseyen kimse yoktur. Güzel görünmek başkalarının algılarına hizmet etmek amacıyla şekillenen bir şeydir çünkü. Nezaket gibi… İnsan mutluyken bununla uğraşmaz. Dış görünüşünü güzelleştirmeye çalışan biri bunu kendini mutlu etmek için yaptığını söylüyorsa bu onun hazıra konmaya meyilli olduğunu gösterir. Bir dini sorgulamadan onu inanç şekli edinmek gibi… Kayıtsızca güzel olmaya çalışan biri kesinlikle dürüst değildir. Etraflarında mutlu ve sağlıklı olmakla güzelleşen birini görmekten rahatsız olanlar görünüşünüzü umursamamanıza saldırmayı seçerlerse kendinize şık bir elbise satın alın. Mutluluğunuzun üstünde uçan bir sineğe ihtiyacınız yok. Bazen şık bir elbisenin ardına sığınmak kadar güven veren bir şey yoktur ne yazık.

İkiyüzlü ve bencil olmak bazen iyi bir şeydir…

"En aşağı tasalarımız ve yoksulluğumuz kadar, çirkinlik de bizim özel girişim kârına köle olmak için ödediğimiz fiyatın bir bölümüdür.”  (Bertrand Russell/Sorgulayan Denemeler)

Gerçekten iyi bir yalancıysanız kendinize erdemli bir kişilik bile satın alabilirsiniz.

İyi bir çocuk olursanız belki Şirinleri bile görebilirsiniz.

“Güzelliğin sadece bir türü vardır, çirkinliğin ise binlerce. İnsan bakışıyla güzellik, kendisinin en temel ilişkilerinde, en katışıksız simetrisinde ve organizmamızla en derin uyum içinde görünen biçiminden başka bir şey değildir. Diğer yandan, çirkin dediğimiz şey, kaçırdığımız büyük bütündeki bir detaydır ve sadece insanla değil, tüm yaradılışla da pek uyum içinde değildir. Bu yüzden çirkinlik sürekli yeni, ama tamamlanmamış yönlerini açığa çıkarır.” (Victor Hugo/Cromwell Önsözü)

Yorumlar

Unknown dedi ki…
italik olamyan yazılar sana mı ait
İrem Nas dedi ki…
Bu arada ilginiz için teşekkür ederim ama böyle soruları mail adresime yöneltmenizi ya da yan taraftaki Meebo panelinden sormanızı tercih ederim. Cevap vermek için yorumunuzu yayınlamak durumunda kalıyorum. Bu da üzerimdeki kıyafeti nerden aldığıma dair sorulmuş bir soruya alenen yanıt vermem gibi nezaketsiz bir görüntü ortaya çıkmasına neden oluyor. Merakınızı giderdiğinizi bildirirseniz sorunun yanıtını kaldıracağım.
Elif Gizem dedi ki…
"Pahalı şeylere sahip olmanın verdiği zevk yalın ve dolaysız değildir. Pahalı eşyalar başkaları ile bağ kurmaya yararlar. Bunların büyüleyici niteliği, üçüncü bir büyüleyici kişi tarafından verilmiştir.1 (Simone De Beauvoir)

Ve sanırım güzellikte bu hale geldi. sadece bir onay gereksinimi.
mesed hanım. dedi ki…
öncelikle görsel harika.

olgunluk, vazgeçiş ama halen hayatın elinden kayamama durumu, nefis.

okurun olduğuma seviniyorum, giderek daha çok.

ferahlıyor şu daracık kalbim.

teşekkür ederim.
İrem Nas dedi ki…
Elif Gizem, kesinlikle haklısın.

Luna beni yine utandırıyorsun, teşekkür ederim.