10 Minuta / Ahmed İmamovic



11 Temmuz 1995… Srebrenitsa Katliamı’nın 17. Yıldönümüne yaklaştığımız ve savaş çığırtkanlığının döndüğü şu günlere atfen...

Boşnak yönetmen Ahmed İmamovic’in 2002 yılında çektiği ve Avrupa Film Ödülleri tarafından en iyi kısa film ödülüne layık görülen “10 Minuta” isimli kısa filmi göreceksiniz. Avrupa, yıllarca görmezden geldiği bu hikâyelere şimdisinde ödüller yağdırırken film hakkında söyleyeceğim pek bir şey yok. Diyeceğim o ki, 10 Minuta izleyeceğiniz bir filmden önce dinleyeceğiniz bir hikaye olsun.

Srebrenitsa Katliamı dünyanın yıllarca görmezden geldiği soykırımlardan sadece biri.

Bosna Savaşı’nı konu alan pek az film var. Bunların çoğu da o bölgede yaşayan yönetmenlere ait değil. Taze acıların hikayelerini anlatmak zordur. Belki bundan yıllar sonra çok daha fazla hikaye dinleyeceğiz onlardan. Şimdi size Avrupa’nın günah çıkartırcasına ünlü ödüllere boğduğu ama dillerden uzakta 5 film söyleyeceğim.

Beşi de Boşnak yönetmenlerin filmleri. Bir Er Ryan’ı Kurtarmak ya da Schindler’in Listesi görmeyi umarak izlemeyiniz. Hepsi de Boşnaklar'ın munis diye tabir edilen haletlerine uygun, politize edilmemiş, olaydan ziyade duruma odaklı, ağırkanlı anlatımlar.

Bu listeden sadece yukarıda kısa filmini izlediğiniz Ahmed İmamovic’in Belvedere’sini görmedim ancak kısa filmden sonra listeye alma gereği duydum. Snijeg ve Grbavica kadın yönetmenlerin filmleri ve savaşın vukuatlı halinden en uzakta olanlar. Nicija Zemjla aralarından Oscar dahil en çok ödülü toplayan ve en bilineni. Dram, kara komedi ve belgesel anlatısını bir araya getiren film bu haliyle diğerlerinden epey farklı.  Hepsinin arasında ise beni en çok etkileyen ise Savrseni Krug olmuştur.

Önerileriniz olursa beklerim. İyi seyirler,

Erkan Çetintaş'a bilgilendirmesi için teşekkür ederim.

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Hepsini izledim ama favorim Kusursuz Çember. Savaşı en iyi anlatan o diğerleri daha çok savaş sonrası durumu anlatıyor. Avrupanın ortasında olan bu büyük savaşa herkesin nasıl bu kadar göz yumabildiğini anlamak güç. Ayrıca bu listeye Hunting Party i de ekleyebiliriz. O da savaş aranan bir savaş suçlusuyla ilgili. Son olarak Bosna Savaşı denince Ahmed İmamovicin 10 Minuta adlı ödüllü kısa filmi mutlaka izlenmeli. İyi seyirler.
İrem Nas dedi ki…
Çok teşekkür ederim Işıl Hanım. Benim için de Kusursuz Çember çok özel. Listeyi yaparken Boşnak yönetmenerin çalışmalarını tercih ettim. Listeyi çoğaltmak mümkün elbette.