Okuma Alışkanlığı Üstüne




- Okuma alışkanlığı istisnasız çocukluktan gelir;  bu alışkanlığı sonradan edinmek emek ve sabır gerektirir. Elinize kitap aldığınız ilk seferde kafanızı gözünüzü yarmadan ağzınıza düşecek bir armut ummayın.

- Çocuğunuz sizi kitap okurken görmüyorsa ondan kitap okumasını beklemeyin. Çocuklar kendiniz için bir şey okuduğunuzu gördüklerinde okumaya özenirler, geceleri onlar için masal kitabı okuduğunuzda değil.  

- Çocuğunuza kitap okutmak için evde okuma saatleri düzenleyen ve sadece bu saatler içinde "okuyormuş" gibi yapan ebeveynlerden olmayın.  Çocuklar samimiyetsizliği hissederler ve birer yetişkin olana kadar samimiyetsiz buldukları bir şeyi taklit etme girişiminde bulunmazlar. 

- Kitap okumayı çocuğunuz için ödül veya ceza aracı olarak kullanmayın. Eğer kitap okursa ona istediği şeyi alacağınıza dair vaatlerde bulunmayın; ya da derslerini bitirince istediği kitabı okuyabileceği üzerine dayatmalar kurmayın.  İstedikleri zaman istedikleri kadar okumalarına izin verin. Hazla beslenen eylemlerin görev bilinciyle gerçekleştirildiklerinde verimli oldukları görülmemiştir. 

- ÖSYM sınavlarında zaman kullanımında sıkıntı yaşamayanlar ve özellikle sözel alanlarda başarı gösterenler çok ders çalışanlar değil, çok okuyanlardır. Üniversite sınavına hazırlanan çocuğunuzun elinde roman görürseniz ona çemkirmeyin. 

- Hızlı okuma, çok okumakla kazanılan bir alışkanlıktır. Hızlı okuma tekniklerine dair kitaplar okuyarak ya da kurslara giderek çabuk yol kat etmeyi beklemeyin. Zaten Formula 1 pilotları da sürüş eğitimli trafik canavarlarından çıkmaz. 

- Çok okuyan biri değilseniz ve okuma alışkanlığı edinmek istiyorsanız yola kendinizi zorlayarak çıkmayın. Okumaya düşünce kitaplarından, felsefi romanlardan başlamak ısınmadan spor yapmaya benzer. Sabırlı olun; başlarken sizi yormayacak, meraklandıracak, heyecan verecek, olay örgüsü üstüne kurulu kitapları seçin. Kendinizi önce kitapları sevmeye alıştırın; gözünüzü en baştan korkutmayın. 

- Ağır bulduğunuz kitapları okunması daha kolay kitaplarla birlikte okumak da bir alternatif olabilir. Dikkatiniz dağıldığı anda okumakta zorlanmadığınız kitaba dönün, kendinizi hazır hissettiğiniz zaman diğer kitaba devam edin. 

- Tarzınızı belirlemek için aceleci olmayın. Mercimek çorbası içmeden mercimek çorbası sevmediğinizi iddia etmeyin. Mercimek çorbasını sevdiğinizden emin olup başka alternatifleri de gözden çıkarmayın. Her şeyi deneyin, okumaya çalışın. Neyi daha çok sevdiğinizi ya da neyi okumanız gerektiğini zamanla anlarsınız. 

- Okuma alışkanlığı edinme sürecinde okuduklarınızı küçümseyen “çokbilmişlerden” uzak durun. Öncelikle önemli olan “ne okuduğunuz” değil, okumayı sevmenizdir. Bu dönemde okuduklarınızı gereksiz bulanlara kulak asmayın. 

- Bazı insanlar müzik dinlerken, bazıları yolculuklarda, bazıları uyumadan önce okumayı severler. Hangi halde dikkatinizi yoğunlaştırabildiğiniz ve günün hangi zamanını okumaya ayırabildiğiniz önemlidir. Toplu taşıma araçlarında düşünce yazıları, gece uyumadan önce korku-gerilim romanları okumayı tercih etmeden önce düşünün. Ruh halinizi sıkıntıya sokan kitapları okumayı uygun bir zamana erteleyin. Elinizde olanı okumak ve başladığınızı bitirmek için kendinizi zorlamayın.

- Bazı insanlar tavsiye üstüne okumayı tercih ederler. Size kitap konusunda tavsiye soranlara hemen en sevdiğiniz kitabı önermeyin. Karşınızdaki kişinin okuma alışkanlığını ve tarzını göz önünde bulundurun. Sizin en sevdiğiniz kitap, tavsiye isteyen kişiyi okumaktan soğutabilir.

- Defalarca çevrilmiş kitapları seçerken çevirmene ve yayınevine dikkat edin. Dünya klasiklerini süper marketlerdeki ucuzcu sepetlerinden almayın. Bir klasiği bütün dünyanın yıllarca severek okumasına anlam verememeniz kötü bir çeviri yüzünden olabilir. 

- Okuma konusunda öneride bulunmaya hevesliyseniz yargılayıcı ve küçümseyici olmamaya özen gösterin. Size göre çok önemli o yazarı okumuyor diye kimsenin şevkini kırmayın.

- Kitaplardan alıntılar yapabiliyor olmak sizi okuduğunu anlayan birinden önce gösteren biri yapar. Konuşurken ilgisiz durumlarda altı yazarların ismiyle çizilmiş alıntılar püskürtmekten kaçının. Bu yakınlıktan ziyade mesafe yaratır. Okuduklarınızı içselleştirmeye, öğrenmeye, uygulamaya çalışın, gösteriş aracı olarak kullanmayın.

- Yine de okuduklarıyla gösteriş yapmayı sürdürmek isteyen bazılarına naçizane tavsiyem kitapları kahve fincanlarıyla fotoğraflamayı bırakmaları yönünde. Okuduğunuz bir metni alıntılamanız ya da kitabın içinden bir bölümü fotoğraflamanız hem kitabı okuduğunuz konusunda daha ikna edici olur hem de paylaşımınızı gören başkaları için teşvik edicidir.

- Son olarak; okumadan kendinizden başkasına yazmayın.

Yorumlar

hayriyé dedi ki…
Kitap okuma alışkanlığı edinmek isteyenerin okuması dileği ile :)
pluie dedi ki…
Kitap okuma alışkanlığı edinmek isteyenerin okuması dileği ile :)
İrem Nas dedi ki…
Teşekkür ederim pluie, sanırım iki yorum da sana ait. :)