In Treatment

Bugün çok farklı bir televizyon dizisinden bahsedeceğim. Çok yakın zamanda keşfettiğim bir psikoloji dizisi: In Treatment
İsrail yapımı bir TV dizisi olan “Be'Tipul” dan uyarlanan yapım 2008 yılında Amerikan HBO kanalında gösterilmeye başlamış. Bir sezon boyunca bir psikoterapistin hastalarıyla yaptığı otuzar dakikalık seansları izlediğimiz dizi bir hafta süren beşer bölüm halinde yayınlanıyor. İlk dört bölümde psikoterapistin dört farklı hastasıyla yaptığı görüşmeleri, beşinci bölümde ise psikoterapistimizin kendi sorunları ve hastalarıyla ilgili görüşlerini başka bir meslektaşıyla paylaştığı seansları izliyoruz. Bir sezon bu dört hastanın haftalık seansları ve psikoterapistin meslektaşıyla görüştüğü dönemi kapsıyor. Devam eden sezonlarda dört hastanın yerini farklı dört hasta alıyor. Şu anda Amerika’da ikinci sezonu gösterilen dizi sezon arasına girmiş durumda.

Tek mekânda geçmesi, durağanlığı ve diyaloglarla kurulu örgüsü yüzünden türünün müdavimleri dışında çok da ilgi çekmeyebilir. Zira karşımızda sıra dışı hikâyeleri olan insanlar da yok. Seyircinin ilgisini çekecek atraksiyonlu diyaloglardan ziyade empati kurdurmayı hedefleyen dizinin karakterlerinin yaşadıkları sıkıntılar birçoğumuzun yaşadıklarına benzer şekilde. Bu da haliyle yapımın inandırıcılığına ve samimiyetine çok şey katıyor. Karakterlerin kurgusu ve oyuncuların başarılı canlandırmaları da kuşkusuz bu inandırıcılığı sağlamada büyük etken…

Haftalık seanslarını izlediğimiz psikoterapist “Paul” karakterini, İrlanda kökenli başarılı aktör Gabriel Byrne canlandırıyor. Gabriel Byrne dingin oyunculuğuyla belki de aktörlük kariyerinin en mükemmel performansını sergiliyor. Mimiklerini ve ses tonunu o kadar güzel kullanıyor ki, karşınızda gerçekten bir psikoterapist olduğuna inanmanız olası. Daha önce bu tarz tecrübeleri olanlar Byrne’ı izleyince bana hak vereceklerdir. Zaten aktörün başarılı canlandırması 2009 yılında en iyi televizyon draması performansı dalında Altın Küre ödülüne layık görülmüş.

Hasta rolünde de çok iyi performanslar sergileyen diğer oyuncuları saymazsak aktörün karşısında, meslektaşı Gina rolünde de çok tecrübeli bir oyuncu olan “Dianne Wiest” var. Benim dikkatimi en çok çeken bölümler da Paul ve Gina’nın bir araya geldikleri bölümler oluyor ki, psikoterapistlerin meslektaşlarıyla ne tarz görüşmeler yaptıklarını ve sorunlarını nasıl çözdüklerini merak edenler için bunu izlemek çok ilginç bir deneyim olacaktır.

Kısacası psikoloji ile alakalı konulara ilgi duyanlara, terapi seanslarını merak edenlere, ekranda izlediklerinden sıkılıp farklı bir yapım görmek isteyenlere “In Treatment” hararetle önereceğim bir tv dizsidir. İnsan bunları görünce gerçekten de bizim televizyonlarımızda yayınlanan yerli yapımların başka bir kategoride yer alması gerektiğini düşünebiliyor. Bu arada In Treatment ülkemizde yayınlanmıyor ancak dizileri yayınlayan çeşitli internet sitelerinden Türkçe alt yazılı olarak takip etmek mümkün.

İyi seyirler…

Yorumlar